2015. augusztus 6., csütörtök

Erdélyben is gyűlnek az élmények...





Már négy élményekkel teli napot töltöttünk Erdélyben! Láthatjuk, hogy milyen sok értékes szakmai tapasztalattal gazdagodunk a mobilitás során. Néhány gondolat a pályázat során folyó szakmai munkáról:


A Stefánia Óvoda Marosvásárhely első óvodája. A város tanácsa és képviselősége 1855-ben alapította Ferenc  József  császár  születendő  elsőszülött  gyermekének  köszöntésére. 
Az óvoda jelen pillanatban a város egyetlen állami óvodája, ahol magyar igazgatóság alatt többségben magyar csoportok működnek.
Megismerkedtünk az óvoda kollektívájával, akik kedvesen fogadtak bennünket. A beszélgetésekből kiderült, hogy elhivatottsággal nevelik, oktatják a rájuk bízott gyermekeket.
Bepillantást nyerhettünk a mindennapi életükbe, megismerkedhettünk munkájukkal, oktatási rendszerükkel, hagyományaikkal, szokásaikkal, a különleges bánásmódot igénylő gyermekek gondozásával valamint a magyar és a román gyermekcsoportok egymás melletti működésével.
A vendéglátó óvoda pedagógusaival megfogalmaztuk közös igényeinket, szükségleteinket, céljainkat az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan.


Mi is bemutattuk a magyar köznevelési, közoktatási rendszerünket és az intézményünkben folyó szakmai munkánkat.
Délutáni programjaink során Győrfy Éva óvodavezető segítségével megismerkedtünk Erdély szépségeivel, természeti kincseivel: Tordai sóbányával, Tordai hasadékkal, Torockóval. Láthattuk Marosvásárhely nevezetességeit, többek között, a Kultúrpalotát és a Teleki Tékát.

A Tordai - hasadék függőhídja

Nagyot kirándultunk a Görgényi-havasokban: átlábaltunk a Nyárád patakon, megpihentünk az Égerfás-tó partján. Utunk során áfonyát és málnát is szedtünk. Megismerhettük a fakitermelők és szénégetők nehéz munkáját. Bepillantást nyerhettünk a pásztorok életébe, az esztenákban történő sajtkészítésbe. Megtapasztaltuk a székely emberek segítőkészségét, jóindulatát. Tovább ismerkedtünk a helyi ízekkel: pacallevessel, a puliszka különböző változataival, többfajta sajttal, helyi kenyérrel.

Tordai sóbánya


Függőfolyosó a sóbányában

Óriáskerék...

...és utasai


...mélység...

Torockó

Torockó

Torockó

A híres-neves puliszka

Marosvásárhely - Bólyai líceum

Marosvásárhely

Marosvásárhely - Bolyaiak

Látogatás az esztenánál

Készülnek a sajtok

Így készül a telemea

Sajtkóstoló

Nyárád folyó

Égesfás - tó


Áfonyázás...

Panni a málnásban :)


A mi kis autónk  :)

Fakitermelés kézzel - géppel...

Ajándékgomba a szénégetőktől

Nagyon várjuk már a következő nap programjait!

                                     ... a Csapat 


2 megjegyzés: