2015. augusztus 7., péntek

Újabb élmények Regensburgban


Amikor idejöttem Regensburgba, még nem tudtam, hogy a város szélén egy olyan üzem áll, amit szerintem akkor is érdemes meglátogatni, ha az ember nem annyira rajong az autókért. Ez az üzem nem más, mint a BMW regensburgi gyára. Sajnos képeket az üzemen belül tilos volt készíteni, ám az interneten rengeteg képet lehet találni róla, így bátran ajánlom mindenkinek, hogy keressen rá.
A két és fél órás túra alatt kb. 5 km-nyi utat tettünk meg a gyár területen. Az első fázisban megtekinthettük, hogy a présgépekkel hogyan készítik el titaniumbol az egyes karosszéria elemeket. Érdekesség, hogy ha a gyár alapjában nem lenne 8m vastagságú gumiréteg, a gépek okozta rezgést még Regensburg közepén is érezni lehetne. Pedig a város központjától kb. 10 km-re fekszik az üzem. Minden egyes elemet rengetegszer átvizsgálnak, többféle módszerrel, hogy a legkisebb hibát is megtalálják. A második fázisban egy olyan csarnokba vezettek minket, ahol teljesen automatizált robotok illesztik és hegesztik össze a karosszéria elemeit. A harmadik fázis a karosszériák lakkozása, színezése. Közelről megszemlélhettük, ahogy a teljesen automatizált rendszer pillanatok alatt kívül belül befest egy karosszériát. Végül az összeszerelési fázis. Nagyjából 32.000 alkatreszt kell manuálisan az autóba építeni. Az autógyártás csúcspontja, talán ez a helyes kifejezés, itt Hochzeit(eskuvö)-ként nevezik, az a pillanat, amikor a karosszériát es az alvázat összeillesztik. Innentől már szinte csak a kerekek hiányoznak. Lenyűgöző látvány volt.

Ami a nyelvtanulást illeti, a gyárlátogatás német nyelvű magyarázattal folyt, így minden pillanatban koncentrálni kellett, hogy mindent megértsünk. Mindannyian sokkal bátrabban szólalunk meg németül, és ha valamit nem értünk, akkor másik közös nyelven próbáljuk meg kifejezni magunkat. Néha épp egy egy szó hiányzik, aztán folytatjuk németül tovább. Rengeteg különböző ország kultúráját ismerhettem meg ezen a héten, és jó érzést tapasztani azt, hogy két teljesen különböző  kultúrával rendelkező ember egy közös nyelven jól megérti egymást. Fantasztikus érzés. Következő héten egy másik csoportba kerülök át, ahol már nehezebb feladatok várnak rám.
Holnap egy kiránduláson veszünk részt, felfedezzük Münchent. Külön örülök ennek, mert eddig csak a repülőtéren mentem keresztül, de a varost magát nem láttam.
Legközelebb képekkel jelentkezem.


                                            Horváth Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése