2016. február 3., szerda

Jeles napok - fontos napok - február 2.


Óvodánkban igyekszünk minden fontos ünnepről, napról eseményről megemlékezni , felhívni a gyerekek szülők figyelmét. 
Február 2 a néphagyományok szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A templomokban ezen a napon szentelik meg azt a gyertyát, melynek a keresztény ember életében, ünnepekhez kötődő szokásaiban egész éven át fontos szerepe van. Európában a szokás a XII. századra vezethető vissza. A szentelt gyertya Krisztust jelképezi. Ezt a gyertyát égették az újszülött mellett a kereszteléséig,  a betegek illetve a halott mellett, valamint  ilyet gyújtottak nagyobb ünnepeken, húsvétkor, karácsonykor is. A gazdák úgy tartották, hogy vihar alkalmával is meg kell gyújtani, távol tartja a villámcsapást és a jégverést. Ismert időjárásjóslás kötődik ehhez a naphoz. Ha süt a nap, a medve előjőve barlangjából meglátja az árnyékát, ezért visszamegy, és még hosszú lesz a tél. Ha viszont rossz idő van, nem tart már sokáig a hideg.


Fontos nap ez a környezetvédelem szempontjából is. Február 2. a vizes élőhelyek világnapja. 


"A globális felmelegedés kontextusában világszerte egyre jobban odafigyelnek az ésszerű vízgazdálkodásra, ugyanis a tudósok kimutatták, hogy fogyóban a Föld édesvízkészlete. Fontos, hogy az otthoni, meghibásodott, csepegő csapok cseréjétől kezdve a világszerte alkalmazott államközi politikákig olyan döntések szülessenek, amelyeknek célja az ivóvíztartalékok megőrzése. 

A tudósok azt is megállapították, hogy nemcsak a felszíni és talajvízkészletek csökkenése, hanem a vizes élőhelyek felszámolása is hozzájárulhat a sivatagosodáshoz. Ezért 1971. február másodikán az iráni Ramsar üdülőtelepen nemzetközi tanácskozást tartottak, ahol elfogadták a vizes élőhelyek védelmére vonatkozó nemzetközi egyezményt, és február másodikát a vizes élőhelyek nemzetközi napjává nyilvánították. 

A 2016-os év jelmondata: „A vizes élőhelyek jelenthetik a jövőnket!” – ezzel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az utóbbi években a világon milyen nagy méretet öltött a sivatagosodás, mennyi vizes élőhely tűnt el tavak, folyók mentén, mi több, olyan információk is vannak, hogy több ezer négyzetkilométer állóvíz (tó) tűnt el véglegesen a Föld felszínéről. Ezeknek a területeknek a megfelelő, fenntartható kezelése nemcsak környezetvédelmi szempontok miatt fontos, hanem jelentős gazdasági vonzata is van, hiszen mind horgászat, mind turizmus szempontjából, de ehhez hasonlóan akár egészségügyi, szállítási, mezőgazdasági területen is befolyásolhatják a környéken lakók életét. Az évtizedek során – a ramsari egyezményt követően – az aláíró országokban azon igyekeztek, hogy mind a természetes, mind a mesterségesen kialakított vizes élőhelyeket természetvédelmi területté nyilvánítsák, s ezáltal biztosítsák, hogy az említett övezetek hosszú távon érintetlenül maradjanak."


Nagy Rita 
Fotók a Nyuszis csoportból Czompó Anitától


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése