2016. július 20., szerda

Erasmus+ 2016 - Újabb hét...



Ùjabb hét - újabb osztálytársak - újabb êlmények...

A hétfői teszt írás után, kedden új osztálytársak érkeztek a csoportba. Hárman Szaúd-Arábiából, egy fiú pedig Németországból. Csoporttársaim nagy része egyetemista, vagy már dolgozik és ott van szüksége az angol nyelvre. Tanáraink is szinte naponta változnak, ennek előnye hogy mindenki más módszerrel tanít, más tempóban, más akcentussal használja az angolt.


Néhány név a csoportból : Ti Won, Alhassane, Calista, Magdalena, Bora, Agostino, Luca, Muhanned, Gloria, Amal, Alberto...

A héten nagyon sokat gyakoroltuk a kiejtést gitárkíséret mellett, a hangulat fantasztikus ilyenkor, el is felejti az ember, hogy iskolában van :) Sok érdekes, izgalmas feladatunk volt, olyan témakörök voltak, mint például : élet az ókori Rómában, angol mítoszok, hõsök, olimpia, ...



Amerre csak jár az ember a suliban, mindenhol apró jótanácsokat, segítségeket kap. Találunk kis feliratokat a folyosókon, a termekben, de még a mosdóban is :)






Az iskola sok gondot fordít arra, hogy a tanulók ne csak a tanórán gyakorolják a nyelvet hanem szabadidejükben is. Délutánonként és a hétvégeken sportprogramokat, kirándulásokat, játékokat, vetélkedőket, zenés estéket szerveznek, hogy ezeken lehetőséget biztosítsanak a pihenésre, kikapcsolódásra, ismerkedésre, kapcsolatépítésre és természetesen a nyelv gyakorlására.






Az időjárás a hétvégén melegre, igazi nyáriasra fordult. Érdekes azonban látni hogy amíg egyesek egy szál pólóban rövidnadrágban papucsban érkeznek az órára, mások vastag pulóverben hosszúnadrágban edzőcipőben ülik végig a tanítást. Van akinek túl meleg az idő az otthonihoz képest, van aki a hidegre panaszkodik. 


Hétvégén ismét kirándulni voltam. A cél Winchester volt.  Winchester egy gyönyörū történelmi kisváros 40 000 lakossal, többszázéves épületekkel , szűk utcákkal, az angol történelem fontos emlékeivel. Évszázadokon át Wessex székhelye, a királyság központja, a 10. - 11. században Anglia fővárosa volt.











A  londoni Westminster katedrális után a winchesteri székesegyház az anglikán egyház második legnagyobb temploma Angliában. Főhajója a leghosszabb az európai gótikus katedrálisok között. 
Több korai angolszász király mellett itt temették el Jane Austen írónőt is.


Winchester leghíresebb, leglátogatottabb épülete talán mégis a Great Hall, a Winchester Castle egyetlen fennmaradt 12. századi része.  Itt van ugyanis Artúr király kerekasztala, ami legalább 1463 óta van a teremben. Az asztal a 13. századból származik, így valojában ez nem lehet "az" a kerekasztal. Az asztal eredetileg festetlen volt, de VIII. Henrik kifestette. A szélén olvashatóak a kerekasztal lovagjainak, a trónnál Artúr király neve, közepén a Tudorok. rózsája.



 A képeken talán nem látszik az asztal monumentalitása, valójában hatalmas, öt és fél méter az átmérője. 


A város tele van múzeummal, csodálatos parkokkal kertekkel, hangulatos kis utcákkal, feltétlenül érdemes meglátogatni ha valaki erre jár.





A múzeum boltjában lefotóztam, hogy milyen játékokkal tudják meglepni a szülők a történelmi séta után gyerekeknek.







A városban éppen kézműves vásár volt, ahol a helybeli termékek , élelmiszerek mellett sok érdekes dolgot is árultak. Az egyik sátorban egy fiatalember ékszereket készítek régi használt eldobott órákból, érmékről, tárgyakból. Nézelődés közben még egy magyar 50 forintost is felfedeztem, amiből gyűrű készült.








A napot egy hamisítatlan ír pubban, egy finom burgerrel fejeztem be. Angliában a hamburger nem egészen úgy néz ki mint amit mi a Velencei-tó partján a hamburgeresnél vásárolunk. Itt ez egy főétel, sültkrumplival, salátával, szószokkal, rántott hagymakarikákkal.

Forrás : https://www.oneills.co.uk/content/oneills/en/food-and-drink








Anglia Pokemon Go őrületben él, amit persze én is azonnal kipróbáltam, de azért nem felejtettem el a régi szenvedélyt, a Munzeet sem. Bournemouth igazi Munzee paradicsom :) 


Szép nyári napokat kívánva, 

                       üdvözlettel Bournemouthból:

Nagy Rita
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése