2015. április 3., péntek

Húsvét

Húsvét a Cicás csoportban

A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. 
A valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a pészahhal ritkán esik egybe, mivel a Hold járása szerinti naptár és a két változó ünnep számításától függ. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.
Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAsv%C3%A9t



A húsvét az óvodai jeles napok egyike is. Hagyományőrző munkaközösségünk minden évben figyelmet fordít a szokások, hagyományok felidézésére, és átörökítésére. Idén is minden csoport lázasan készülődött, a fiúk tanulták a locsolóverseket, készültek a húsvéti festett tojások, mindenki takarított, dekorált. 
Sok videó van feltöltve a You Tube-ra, amelyek közül válogatva megismerhettük más népek húsvéti szokásait, illetve a magyar hagyományokat.

Kettőt ajánlok most mindenki figyelmébe, az első azért inkább a felnőtteknek, a második inkább a gyerekeknek szól.


Húsvéti népszokások, ételek:





Locsolás:



                                           Nagy Rita


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése