2015. július 27., hétfő

Gyermekjátékok a viktoriánus korban

Angliai mobilitásom alatt több kiránduláson is voltam. Torquay-ban található egy múzeum mely az angol történelem aranykorának nevezett Viktoriánus kort mutatja be hatalmas tárgyi gyűjteményen keresztül. Felejthetetlen élmény volt ezt a gyűjteményt végigjárni, és mivel rengeteg gyermekjáték volt kiállítva, gondoltam bemutatom néhány fotón keresztül, mivel is játszottak a gyermekek ebben az időben. Az interneten találtam egy tanulmányt, mely szintén ezzel a témával foglalkozik, ebből vettem át néhány gondolatot a fotókhoz.
A kiállítást és a fényképeket nézve megállapítottam, hogy nincs új a nap alatt... a játékok maradtak a régiek, csak új köntösbe öltöztek. 

A Bygones Múzeum Torquayban

"Angliában az elsõ elemi iskolai törvény csak 1870-ben készült el. A megerõsödõ polgári középosztály és az arisztokrácia gyermekei viszont gondos nevelésben részesültek a családban, majd a nagy múltú középiskolákban, drága magánegyetemeken."

Néhány kép a kor bemutatására:


...és most jöhetnek a játékok:

"A fiúk és a lányok nevelése, a velük szemben megfogalmazott, vagy csak hallgatólagos, de tradicionális elvárások mindig is mások voltak. A fiúk játékaiban a versengés, rangsorképzés, a fizikai erő és a bátorság megmutatása alapvető szerepet kap.A középosztálybeli fiúk játékaiban a fizikai munka utánzása is szerepet kapott. A barkácsolás kreatív, alkotó tevékenység, amelynek során sok készség fejleszthető, természettudományos és technikai ismeret szerezhető meg."
"Anglia a modern sport hazája. A polgárosodás folyamatában fontos szerepet kapott a sport mint a személyiség tökéletesítésének eszköze.
 A sportjátékok kiemelt szerepet kapnak a gyermekek, az ifjúság nevelésében. A krikett, a teke, a tenisz, az íjászat, a lovaspóló és a vadászat olyan sportok, amelyeket a jól nevelt társasági ember élete során kötelességszerűen művel. Ezek elsajátítása már gyermekkorban elkezdődik (Természetesen mindezek a férfiak kiváltságai, tehát a fiúgyermek játékai közé tartozik az ismerkedés velük. A lányok ismét csak passzív csodálói a fiúk játékának.)""A játék természetesen a lányok számára is rendkívüli szocializációs tanulási terep. A babázás nemcsak felkészülés a majdani anyaszerepre, de sajátos keretet teremt a társasági élettel való ismerkedésre is. Ami a fiúk számára a barkácsolás, az a lányoknak a varrogatás. Kézügyességet, ízlést, türelmet fejlesztő, hasznos és láthatóan a kislányok számára ugyanolyan élvezetes tevékenység, mint a fiúknak a barkácsolás. És persze fontos készség a majdani anyák számára, még akkor is, ha valószínűleg a középosztálybeli fiatal anyák már cselédjeikkel, vagy iparosokkal végeztetik az ilyen mindennapi munkát. De a társadalom elvárja majd tőlük, hogy ezekben jártasak legyenek."

"A társasjátékok nem csak a gyermekek kedvencei, szórakoztató időtöltések, de a társasság gyakorlásának kitűnő színterei, a szabálytudat, a figyelem és fegyelem erősítésének remek eszközei is. Fiúk és lányok együtt játszására adnak lehetőséget."
"A gyermekek, különösen a városban élők számára nagy élmény az állatokkal való találkozás, az azokkal való foglalkozás. Egy kisállat kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy a gyermekek megtanulják a másokról való gondoskodás felelősségét, segíti őket az együttérzés és jóindulat kifejlődésében, érzelmi életük gazdagodásában."


Egy korabeli játékbolt kavalkádja: 

A régi játékok retro kiadásban a mai boltokban :
Néhány fotó pedig arról, hogy régen sem csak a gyerekek szerettek játszani. A mai játékgépeknek is vannak elődjei :)A fotók saját fotóim, az idézett szövegek VASVÁRI ZOLTÁN A viktoriánus kor gyermekei – Harry Brooker képein  című írásából lettek beillesztve. A tanulmány egésze az alábbi linken olvasható: http://www.fordulopont.hu/FP-57_vasvari.pdf

Remélem más is érdekesnek találta a képeket. Nekem nagy élmény volt a gyűjtemény , javaslom, hogy ha valaki Torquayban jár, semmiként ne hagyja ki a programok közül a Bygones múzeumot. 

A végére egy érdekes plakát: 


                              Nagy Rita


1 megjegyzés: