2015. július 16., csütörtök

Kapcsolatépítés a nyelviskolában


Az Erasmus+ program egyik lényeges pontja a szakmai jellegű kapcsolatépítés, más országok intézményeinek, a mi esetünkben óvodáinak megismerése, tapasztalatcsere, ismeretszerzés, -átadás. Mivel a kurzus amire járok általános angol, a tanulók többsége igazából tizenéves diák, vagy egyetemista, így szakmai kapcsolatépítés lehetőségére az iskolán belül nem nagyon számítottam. Új osztálytársaim között azonban van két francia óvodapedagógus, akik szintén az Erasmus + keretében érkeztek a nyelviskolába. Nagy örömmel fedeztük fel egymást, hiszen ezzel most már teljesül a pályázat keretében vállalt feladatok  mindegyike. Sokat beszélgettünk -természetesen angolul- az óvodánkról, országaink óvodai oktatásáról, összehasonlítottuk miben vagyunk hasonlóak, miben különbözünk. Milyenek a véletlenek, az ő csoportjukban is éppen 28 kisgyermek van, és ők is éppen 4-5 évesek.
Érdeklődőek voltak tanáraim is, vajon miért tanul egy magyar óvónéni angolul, miért kell ez a szakmájához. Nagyon respektálták azt tervet, amit mi megfogalmaztunk magunknak, hogy nyitni kell a világ fele, meg kell ismernünk mások munkáját, közös projekteket kell indítani.
Ezen kívül, felvettem a kapcsolatot egy bournemouthi óvodában dolgozó óvónővel, és az ő segítségével remélhetőleg engedélyt kapok , hogy meglátogathassak egy angol óvodát is.

  Most, itt a nyelviskolában tapasztalom meg igazán, hogy milyen jól gondoltuk mi otthon, hogy más embereket, kultúrákat, nem lehet megismerni könyvből. Mennyivel kézzelfoghatóbb és mélyebb lesz az az ismeret majd a gyerekeknek is, amit majd a más óvodákkal, más gyerekekkel közösen végzett projektek keretében fognak megtapasztalni.
  Ennyit mára a kapcsolatokról... vár még némi szótanulás :)


              So, I will continue tomorrow :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése