2015. szeptember 6., vasárnap

Mészáros Zsuzsanna írása a régi búcsúról...


                                Egy kocsiderék homok…      



  Az aratás, masinázás befejeztével, véget ért a férfiak legnagyobb nyári munkája. Elkezdődött viszont az asszonyoké. Augusztus második felében minden nőre várt a meszelés…
A Mária napi búcsúra talán nem is volt olyan ház, amit kívül-belül ne tettek volna rendbe.
Nálunk azzal kezdődött az egész, hogy édesapám hozott a csikólapos végén lévő partoldalból egy kocsiderék sárgaföldet, a Csiróból meg egy kocsi homokot. A hátulsó udvar kerítése mellé szépen kupacba rakta, és jaj volt annak a kiskecskének, amelyik megpróbálta szétugrálni, vagy lecsúszkálni azt…
Édesanyám pedig megvette a völgyi Népboltban a porfestéket. Sok lehetősége nem volt a válogatásra, mert ebben az időben csak angyalvörös, okkersárga, cementzöld, meg fekete festék volt kapható. A kéket a permetezésre használt rézgálicból keverték. Gyermekkoromban így nyár elején nagy stráfkocsikkal jöttek a Bakonyból a mészégetők.
-          „Meszet, asszonyok, meszet!” – kiabálták
Akinek szüksége volt rá, az futott a nagylavórral vagy a nagy vájdlinggal. A mészoltás aztán már férfimunka volt. Ahogy édesapám öntözte a vizet a nagy mészdarabokra, egyszerre csak elkezdett fortyogni, rotyogni az egész. Nagyon veszélyes munka volt, úgy, hogy mi gyerekek csak messziről leshettük, hogy miként lesz a nagy szürke kövekből gyönyörű tejfehér oltott mész.
Bizony, ha kívül meszelte a mamuska a házat körbe, az betartott hétfőtől péntekig, mert mindig csak hajnalban és napnyugtakor lehetett dolgozni. A nagy forróságban lepattogott volna a falról a mész. Először is lehozta a padlásról a meszes pemzliket, meszelőket, meg a meszelős ruháját. Mire mi gyerekek felébredtünk, ő már lefejtette a málladozó faldarabokat, lótrágyával összekevert sárral pedig megjavította azt. Még aznap délután lemeszelte a javításokat. Másnap hajnalban az egész házat körbemeszelte fehérrel. Harmadik nap megbeszéltük milyen színű legyen a házvége, a házmöge meg a gang. Igaz sok variáció nem volt, mert vagy rózsaszín, vagy sárga. A fal alja körbe szürke volt. Az ajtókat, ablakokat édesapám szokta lefesteni zöld olajfestékkel.
Szegény édesanyámnak mire végzett a meszeléssel, minden ujja be volt kötözve, mert annyira kimarta az kezeit a mész. Esténként kamillás vízzel mosogatta, disznózsírral kenegette, hogy a sebek minél előbb begyógyuljanak.
A következő héten a maradék mésszel az ólak és a kutyaház meszelése következett. No, ez utóbbi már az én feladatom volt. Csináltam is nagy buzgón. Őszintén szólva a Sajón és rajtam több mész volt, mint a kutyaházon. A baj csak akkor volt, amikor előkerült a fésű, az én hajamban pedig csomókban állt a mész.
Jajgatni azért nem nagyon mertem, mert attól féltem, legközelebb ki leszek zárva ebből a fontos munkából.
Szüleim nagyon rendszerető emberek voltak. Olyan jó volt végig nézni a frissen meszelt kisházon, az ereszig érő jázminbokrokon, a bejáratot végigkísérő, összehajló orgonabokrokon.
Nekünk gyerekeknek, mai szóval élve az igazi buli az volt, amikor a szüleim a kisszobát meszelték. Az 1950-es évek táján a falu házai általában tömött, vert falúak, 3 osztatúak voltak. Utcára nézett a tisztaszoba, középen volt a konyha, hátul a kisszoba.  A tisztaszobában voltak az ünneplőruháink, ott gyűlt a lányos házaknál a stafírung.  Ha messziről jött vendég érkezett, akkor ott fogadtuk. Mi, vagyis a családom, a hátulsó kisszobában éltünk. Talán első osztályos voltam, amikor a földes szobából padlós lett, és sajnos a búbos kemence a végnapjait élte. Pedig milyen jókat játszottunk telente a kemencesutban…
Szóval szüleim a meszelés reggelén a két szekrényen kívül mindent kivittek az udvarra. Egy éjszakát ott is aludtunk a verandán. Ha sok javítani való volt a szobán, akkor néha kettőt is. Persze alvásról szó sem volt…. A gyönyörű holdvilágos éjszaka, a tücskök zenéje, a békák kórusa, az estike illata, a friss tiszta levegő a szikrázó éjszaka… soha nem felejtem el ezeket az éjszakákat. Szinte hajnalig beszélgettünk, meséltünk.
Ha megszáradtak a falak, elkezdtünk visszarakodni. Ilyenkor friss, ropogós szalma került a szalmazsákokba. Magasra dagadtak a napon a dunnák, párnák.
Édesanyám fáradtan, de mindig jókedvűen szokta mondani:
„ Na, hála Istennek minden rendben, most már gyühet a bucsu!”
A bucsu meg jött is. Az egész rokonsággal együtt.
Jöttek a pesti körösztanyámék, meg a „pesti” Etus, (édesanyám húga), meg a bogárdi Vica néném. Mert a bucsu örömünnep, vendégváró ünnep volt a számunkra. Sütöttünk, főztünk. Ha soha nem is, de bucsura újruhát kaptunk. Szombat vasárnap tele volt a kastélykert emberekkel. Mentek a hajóhinták, a kézzel hajtott ringlispik. Fillérekért lehetett kapni a törökmézet, bocskorszíjat, siflibabát. A fiúk egy meg két forintért lődözték a rózsákat, babákat, tarka üveggyöngy nyakláncokat.
Nem a pénzről szólt a búcsú, hanem a családról, a barátokról, az együvétartozásról. Az egész falu együtt ünnepelt. No meg velünk ünnepeltek a rokonaink is. A pesti Etusok meg a bogárdi Vica nénik.
A Mária napi búcsú ott kezdődött, hogy édesapám hozott egy kocsiderék homokot.
Ünneplőbe öltözött az otthonunk, ünnepi ruha volt a legszegényebb gyereken is, és ünneplőbe öltözött a szívünk is. Mert minden évben átölelhettük a bucsu forgatagában egy-egy régi osztálytársunkat, ritkán látott barátunkat, filléreken vett sifliszívekkel ajándékozhattuk meg szeretteinket.
A szobáinkban nem tapéta és szőnyegpadló volt, hanem melegség, szeretet, és az otthon illata….


    Mészáros Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése