2015. október 1., csütörtök

A Magyar Népmese Napja - 2015

Forrás:http://www.vkesztergom.hu

Tizenegyedik éve ünnepeljük a Magyar Népmese Napját szeptember utolsó napján,  a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján. Ezen a napon országszerte rendezvények, felolvasások, konferenciák, mesedélutánok megrendezésével igyekeznek a szervezők felhívni a figyelmet a mese jótékony hatására, fontosságára. Óvodánkban mi is minden évben megemlékezünk erről a napról, a magunk módján. Minden óvó néni egy szép Benedek Elek mesével varázsolja el a gyerekeket ezen a  napon, idén pedig egy nagyon kedves míves gyermekelőadás is volt az Eleven társulat előadásában. A jeles napra illetve a mese, az élő szóval mesélés fontosságára szülői értekezleten is igyekszünk felhívni a szülők figyelmét. Mindig megkérjük a családokat, hogy ezen az estén az esti mese is egy szép magyar népmese legyen.


Néhány szó a nap eredetéről: 
"2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé."
         Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/


„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)Fotó: Facebook - Eleven Társulat 

Fotó: Facebook - Eleven Társulat 

Fotó: Facebook - Eleven Társulat 


Aki szeretne a témában egy kicsit elmélyedni ajánlom Boldizsár Ildikó http://meseterapia.hu/ honlapját, ahol rengeteg fontos és érdekes dolgot megtudhat.

Végül pedig egy érdekes cikk, amit az interneten találtam, egy felmérés arról, milyen is a tökéletes esti mese...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése