2015. október 20., kedd

"Kukoricázzunk"



Izgatottan készültünk a Nyuszis csoportban a „Kukoricázzunk!”projektünk megvalósítására. A régi gyerekek felidézték az elmúlt év, évek emlékeit. Várakozásuk átragadt a kicsikre is.
Sajnos az idő nem volt kegyes hozzánk és nem tudtunk elmenni kukoricát szedni, de remélem az ősz folyamán lesz még lehetőségünk ennek pótlására.
A hét folyamán felidéztük a témakörhöz kapcsolódó meséket, verseket, mondókákat, énekeket és megismertettük az újonnan óvodába került gyerekekkel is. 
Többféle ábrázoló tevékenységre volt lehetősége a gyerekeknek. Kukoricacsövet készítettünk ragasztással, ujjfestéssel, képeket festettünk a témával kapcsolatban. A munka során mindenki érdeklődésének, egyéni és életkori sajátosságainak megfelelően tevékenykedhetett.
Az elkészült alkotásokkal díszítettük csoportunkat, öltözőnket, kiállítást készítettünk az óvoda aulájában, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek munkái is helyet kaptak.
Kiállításra került néhány kukoricaszedéshez kapcsolódó eszköz (cuca, kézi morzsoló), valamint régen használt kukoricapattogtatók.
Ellátogatott hozzánk Mészáros Zsuzsa néni is, hogy meséljen nekünk arról, hogyan is történt régen a kukoricaszedés. Általa megismerkedhettünk néhány gyermekjátékkal, amelyek a kukorica részeiből készültek. Ezúton is köszönjük, hogy megosztotta velünk emlékeit!
Aztán elérkezett a várva várt morzsolás. A szülők segítségével egész héten gyűjtögettük a kukoricacsöveket. Megcsodáltuk a pici díszkukoricát, a piros, a sárga színű kukoricacsöveket, megismerkedtünk a pattogatni való kukoricával. Konyhás nénink (Marika néni) egy zsák kukoricával lepett meg bennünket, hogy minél többet tudjunk morzsolni. A gyerekek jókedvűen és kitartóan dolgoztak. Előbb- utóbb mindenki rájött a megfelelő technikára. Volt, aki kis morzsolóval próbálkozott, voltak, akik a kukorica csuta segítségével birkóztak meg a feladattal. De az a kisgyerek is nagyon jól haladt, aki egyenként szedegette le a szemeket.  A kukorica csutából hidast építettünk, amit nagyon élveztek a gyerekek. Igyekeztek minél magasabb építményeket létrehozni. 
A lemorzsolt kukoricát, az összegyűjtött csuhéleveleket is hasznosítottuk. Díszüveg, kukorica virág készült belőle. 
A hét zárásaként megismerkedtünk egy kukoricából készült étellel, a kukoricaprószával, amelynek elkészítésében és kóstolásában a Nyuszis csoport apraja és nagyja egyaránt aktívan részt vett.
Sok közös élménnyel és ismerettel gazdagodva, jókedvűen zártuk a hetet.
Köszönöm mindenkinek a közös munkát, segítséget!


Cseréné Marczal Zsuzsanna


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése