2015. március 22., vasárnap

Down szindróma Világnapja

Az internetes nézelődés alatt lettem figyelmes egy mai eseményre, ami talán nem kap elég figyelmet, ezért most én is írok róla.

Március 21. a Down szindróma Világnapja

Forrás:www.szgyf.gov.hu

Hogy mi is ez a betegség pontosan? A Wikipédia szerint: "A Down-szindróma (kevésbé szakszerűen, pontatlanabbul Down‑kór, egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár, és különböző testi rendellenességekkel társulhat."

Ma Magyarországon minden ezredik gyermek születik ezzel a kromoszómarendellenességgel. 

Forrás:www.videoklinika.hu

A DSI (Down Syndrome International)2006 óta rendezi meg a Down-szindróma világnapját március 21-én (03. 21. - a dátum a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelenlevő 21. kromoszómára utal). Az ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik, az ART21 nevű svájci betegcsoport ennek alapján tartotta meg az első világnapot.
"A világnapra vonatkozó ENSZ előterjesztést Brazília nyújtotta be és 78 tagállam támogatta. A Down Syndrome International (DSI) felhívására két hét leforgása alatt 12000 támogató aláírás gyűlt össze, amelyeket szintén benyújtottak a bizottságnak.
Az ENSZ határozatában felhívja minden tagállama, az érintett ENSZ szervezete, a nemzetközi szervezetek, a civil társadalom figyelmét, hogy ünnepeljék meg a Down-szindróma világnapját és aktívan járuljanak hozzá, hogy a társadalom a Down-szindrómásokra figyeljen.
Ez óriási lépés a Down-szindrómások, családtagjaik, az értük dolgozók és mindenki számára, aki azt szeretné, hogy a Down szindrómások életminősége javuljon és emberi jogaik ne sérüljenek.
Forrás:http://www.szgyf.gov.hu/

Magyarországon a Down Egyesület kezdeményezésére 2009-től rendeznek nagyszabású ünnepséget Budapesten a Vígszínházban."

2015-ben a Down-szindróma fővárosa Nyíregyháza, ahol március 22-én kerül megrendezésre Down Világnapi Gála!

A részletes program az alábbi linkre kattintva megtekintehető:http://0321.hu/programinfo#vilagnap


A BALTAZÁR SZÍNHÁZról szerintem már mindenki hallott. A társulat tagjai között nagyon sok Down szindrómás színész dolgozik.

Forrás:www.baltazarszinhaz.hu

Néhány gondolat a színház hivatalos oldaláról:
"Az 1998. januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra. Az előadásokat ne "ahhoz képest" ítéljék meg, hanem önmagukért."

A linkre kattintva nagyonsok információt olvashattok a Baltazár színházról.

Néhány link,ahol a témában tovább olvashattok:



Fotó:http://downegyesulet.hu/


A végére pedig egy videót ajánlok: 


                              Nagy Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése