2015. március 24., kedd

Manóvár Tehetségműhely a perkátai Szivárvány óvodában



Ügyes, kreatív, tehetséges ?!


2010 őszén mi, perkátai óvó nénik összeültünk, terveztünk, kutakodtunk, és végül megalakítottuk a Manóvár Tehetségműhelyt.

Miért? Változnak a törvények, a világ, lehetőségek bukkannak fel pályázatok formájában, szeretjük a kihívásokat, a munkánkat és…..folytathatnám. 


Hogyan tovább? Munkatervet írtunk, ami illeszkedett az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjához, a Helyi Óvodai Pedagógiai Programunkhoz, és a Hagyományőrző munkaközösségünk sokéves tapasztalataihoz. 

Mi legyen a téma? Egy-egy időszak jeles napja, régi, népi szokások, de mai témák, modern technikák, anyagok is beleférjenek. És így lett!


Milyen legyen az a gyerek, akit kiválasztunk? Legyen érdeklődő, aktív, fogékony a szépre, kritikus, kérdezzen furcsákat, játékos, kalandvágyó, gyors, álmodozó, könnyen tanuljon, kitartó, egyszóval olyan mint minden kisgyerek. Vagy mégsem?

Működik! A foglalkozások kooperatív technikákkal, játékos módszerekkel, sok érzékszervet aktivizáló megismeréssel, mikrocsoportos keretek között munkálkodik. Az anyag kiválasztásánál fő szempont a komplexitás, hogy legyen benne mese, ének, zenehallgatás, játék, újszerű, különleges feladat, kézimunka, verseny, minden, ami egy-egy témához kapcsolható. 


Mire figyelünk az egyes gyerekeknél? Kinek van esetleg kiváló rajzkészsége, zenei hallása, kiemelkedő matematikai képessége, jó beszédkészsége, testi ügyessége, táncra, sportra való alkalmassága. 

Hova visz az út ? Szeretnénk elérni, hogy a gyermekeknek a munka során fejlődjenek a készségeik, ezen belül kapjon teret a kreativitás, a kézügyesség, az önkifejezési és koncentrációs képességek és a tehetség gyenge oldalának fejlesztése. Ugyancsak fejlődést várunk a kommunikációs képességek, koordináció, folyamatos figyelem területén, valamint az együttműködési, egymáshoz való alkalmazkodás, tolerancia, a csoportos munkaforma elfogadása, a munka iránti felelősség kialakulásának területein, azaz a tehetséges gyerekek egész személyiségének komplex fejlesztése a célunk. 

                         

Eredményeink! 2011. 01. 16-a óta regisztrált Tehetségpontként, 2011. 08. 31-e óta pedig Kiválóan Akkreditált Tehetségpontként működtünk, és 2014 októbere óta Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést kapott a Manóvár Tehetségműhelyünk.



És bízunk benne, hogy még nincs vége...

                    Szarka Istvánné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése