2015. március 26., csütörtök

Tehetség - tálentum


Óvodánkban ma mi is megnyitjuk a 
TEHETSÉG HÓNAPJÁT

A megnyitóról, programokról a holnapi blogbejegyzésben fogok beszámolni, néhány fotóval együtt.

Most néhány gondolatot, videót, cikket szeretnék ajánlani a témában mind a szülők, mind a pedagógusok számára.

Először Czeizel Endre professzor ismeretterjesztő kisfilmét ajánlom, mely a tehetségről - tálentumról szól.





Az országgyűlési határozattal 2008-ben létrehozott Nemzeti Tehetség Program húsz évre szól, és az a célja, hogy az állami és civil szféra együttműködésével összehangolják, koordinálják a hazai és uniós források felhasználását a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken élő fiatalok tehetségsegítése érdekében. Az új oktatási törvényben is van törvényi szabályozás a tehetség fejlesztésére vonatkozóan.  

A 2012. szeptember 1-től fokozatosan bevezetésre kerülő 2011. évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről tartalmában megőrizte a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 10. §. (3) a, pontjának megfogalmazását: „(3) A gyermeknek, tanulónak, joga, hogy a képességeinek, érdeklődésének, adottságainak megfelelő nevelésben, oktatásban részesüljön, képességeihez mérten továbbtanuljon, illetve, alapfokú művészetoktatásban vegyen részt tehetségének felismerése és fejlesztése érdekében.” 

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár nyilatkozta, még 2015 januárjában, hogy a 2015 -ös év első félévében az NTP hazai forrásából 1,364 milliárd forint, uniós forrásból, a Tehetséghidak Program keretein belül pedig 1,2 milliárd forint szolgálja a hazai és határon túli tehetséggondozás céljait. Kiemelte azt is, hogy az állampolgári 1%-os adófelajánlásait az idei évtől kezdve az állam megduplázza, ennek köszönhetően a 2015-2016-os tanévben felhasználható NTP források az idei kétszeresére, 2,8 milliárd forintra emelkednek.

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. "Az államtitkár fontosnak mondta, hogy a tehetséges fiatalokat minél fiatalabb korukban felismerjék a családjukban vagy az óvodákban, iskolákban, mert így nagyobb lesz az esélyük arra, hogy sikeresekké váljanak.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tehetség nem társadalmi helyzet kérdése, mert tehetséges gyerekek ugyanúgy megtalálhatók a leggazdagabb, mint a legszegényebb családokban, de - fűzte hozzá - ha a különleges képességeiket nem ismerik fel időben, akkor el is veszhetnek bárhonnan.

Arról is beszélt, hogy a tehetséggondozás nem felzárkóztató program, de adott esetben, például egy rossz anyagi helyzetű család esetében, kompenzációként akár extra segítséget is kell nyújtani a gyerek tehetségének kibontakozása érdekében.
Novák Katalin közölte, a tehetséggondozás össznemzeti ügy, ezért a kormány az ország határán túl élő tehetséges fiatalokat ugyanúgy támogatja a különböző programokon keresztül, mint az itthon élőket.



A sok komoly dolog után lazításképpen álljon itt egy videó a talán mindenki által ismert Susan Boyle-ról. 


Ő volt az a háziasszony aki megnyerte a Britain’s Got Talent tehetségkutató versenyt 2009. április 11-én. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy édesanyja 47 éves volt amikor Susan született, méghozzá súlyos hypoxiával. Az oxigénhiányos állapot következtében középsúlyos agykárosodások léptek fel nála. Az iskolában tanulási nehézségei voltak, s emiatt gyakran kigúnyolták. Miután abbahagyta tanulmányait, munkanélküli volt, és az Our Lady of Lourdes templom önkénteseként tevékenykedett. 
A tanulság pedig : sohasem késő, csak hit és akarat kell...

Néhány link, internetes felület, ahol a témában még tovább olvashatnak:



Ezen a csatornán számos videót nézhetünk meg a tehetségekkel, a tehetséggondozással, programokkal kapcsolatban: 

https://www.youtube.com/user/tehetsegcsatorna?spfreload=10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése